Van eenmanszaak naar vennootschap: hoe gaat het in zijn werk?

van eenmanszaak naar vennootschap

Is je onderneming aan het groeien? Dan speel je misschien met de gedachte om je eenmanszaak om te vormen tot een vennootschap. Deze andere ondernemingsvorm is soms beter aangepast op de veranderende activiteiten, structuur en omstandigheden. We vertellen je graag meer over de voordelen van de overschakeling van eenmanszaak naar vennootschap, welke ondernemingsvormen mogelijke opties vormen en op welke manier een boekhouder je kan ondersteunen bij dit proces. 

Van eenmanszaak naar vennootschap: waarom zou je omschakelen? 

Persoonlijke aansprakelijkheid beperken

Wanneer je bedrijf groeit, stijgen de financiële risico’s. Je investeert meer, je maakt grotere kosten en je voorziet bijvoorbeeld grotere voorraden of je koopt een bedrijfswagen. In een vennootschap, zoals een besloten vennootschap of naamloze vennootschap, is de aansprakelijkheid doorgaans beperkt tot het kapitaal dat in de vennootschap is ingebracht. Wanneer je onderneming in slechte papieren zit, kan je dus niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden. Financiële risico’s beperken vormt dus vaak een belangrijke reden om over te schakelen van eenmanszaak naar vennootschap. 

Belastingvoordelen

Een hogere omzet betekent ook een hoger belastbaar inkomen. In een eenmanszaak kan de personenbelasting oplopen 50%, terwijl een vennootschap maximaal 25% op de winst wordt belast. Hoewel je nog een personenbelasting betaalt op de winst die je jezelf uitkeert, is ook dit tarief veel lager dan bij een eenmanszaak. De belastingvoordelen vormen dan ook een belangrijke reden om een vennootschap op te richten. 

Meer financieringsmogelijkheden en groeimogelijkheden

Het kan makkelijker zijn om financiering te verkrijgen voor een vennootschap dan voor een eenmanszaak, omdat er meer mogelijkheden zijn voor het aantrekken van kapitaal

Een vennootschap heeft een afzonderlijke rechtspersoonlijkheid en de activa en passiva zijn bijgevolg gescheiden van de vennoten, wat potentiële investeerders meer zekerheid biedt. Ook de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid is interessant voor investeerders, omdat zij op die manier niet hoeven opdraaien voor eventuele schulden van het bedrijf. 

In tegenstelling tot de eenmanszaak kan een vennootschap ook meerdere vennoten tellen, die op hun beurt kapitaal kunnen aanbrengen. Doordat de vennootschap hierdoor meestal een grotere kapitaalbasis heeft, kan je makkelijker investeerders aantrekken die op zoek zijn naar grotere investeringsmogelijkheden. 

Tenslotte heeft een vennootschap meestal een meer formele en zakelijke structuur dan de eenmanszaak, wat investeerders kan overtuigen van de professionaliteit en organisatie van het bedrijf. Wanneer er meer kapitaal beschikbaar is, ontstaan er ook meer groeimogelijkheden.

Hoe stap je over van eenmanszaak naar vennootschap?

  1. Kies het type vennootschap dat het beste past bij je activiteiten en behoeften. Dit kan afhangen van factoren zoals de grootte van je bedrijf, de verwachte winst en het aantal vennoten. Verder in dit artikel lijsten we de verschillende mogelijkheden op.
  1. Maak een financieel plan. Dit omvat het bepalen van de benodigde financiering, het opstellen van een budget en het maken van winstprognoses. Je kan hierbij de hulp van een boekhouder of financieel adviseur inschakelen.
  2. Richt je vennootschap op bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en stel de nodige statuten op. 
  3. Breng klanten en leveranciers op de hoogte van de overstap naar een vennootschap en zorg ervoor dat al je contracten en overeenkomsten worden aangepast.
  4. Zorg ervoor dat alle vergunningen die je nodig hebt voor uw nieuwe vennootschap in orde zijn.
  5. Registreer je nieuwe vennootschap bij de btw-administratie en vraag indien nodig een nieuw btw-nummer aan. Breng ook de belastingdienst op de hoogte van je overstap en regel de nodige administratieve formaliteiten.

De overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap kan complex zijn. Een accountant kan je helpen om de juiste beslissingen te nemen en je nieuwe bedrijfsstructuur mee op te zetten. 

Naar welke ondernemingsvormen kan je omschakelen?

Van eenmanszaak naar BV

Je kan in je eentje een besloten vennootschap oprichten. Je hebt dus geen medevennoten nodig. Om een bv op te richten moet je een financieel plan opstellen waarin je bewijst dat je met je aanvangsvermogen de eerste twee jaar kan overbruggen. Daarnaast moet je ook een authentieke oprichtingsakte kunnen voorleggen, waarbij de notariskosten al snel oplopen tot 1500 euro. 

Wie sinds 1 mei 2019 een bv wil oprichten, hoeft geen rekening meer te houden met het wettelijke minimum startkapitaal van 18.550 euro. Daarnaast is je aansprakelijkheid in een besloten vennootschap beperkt. Niet jij, maar de vennootschap is de rechtspersoon. Heb je schulden, dan kunnen de schuldeisers jouw persoonlijke vermogen niet raken.

Van eenmanszaak naar VOF

Om een vennootschap onder firma op te richten, moet je minstens met twee vennoten zijn. Het kan een voordelige manier zijn om samen te werken met andere ondernemers om expertise, middelen en netwerken te delen. Het is een zeer flexibele vennootschapsvorm: je hoeft geen bedrijfsrevisor in te schakelen bij inbreng van natura, je kan de statuten wijzigen zonder dat je naar de notaris hoeft, de jaarrekening wordt niet gepubliceerd op de website van de nationale bank van België, terwijl dit bijvoorbeeld bij de bv allemaal veel strikter geregeld is. 

Vennoten zijn wél hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Wanneer je onderneming failliet gaat, geldt dit dus ook voor de vennoten.

Van eenmanszaak naar nv

Meestal zal een eenmanszaak niet meteen naar een naamloze vennootschap evolueren, omdat deze ondernemingsvorm eerder geschikt is voor middelgrote en grote ondernemingen. Ze hebben een complexere en vrij strikte bestuursvorm en bieden vaak een goede keuze voor bedrijven die internationaal actief zijn. 

Bij de nv spreid je opnieuw de risico’s, omdat er een duidelijk onderscheid is tussen het vermogen van de onderneming en dat van de eigenaar. De aansprakelijkheid wordt beperkt tot het ingebrachte kapitaal. Daar staat tegenover dat je minimum 61 500 euro moet inbrengen wanneer je een nv start, wat voor veel startende ondernemers geen evidentie is.

Van eenmanszaak naar commV

Een commanditaire vennootschap is een vennootschap die bestaat uit minstens twee vennoten, waarvan één de beherende en één de stille vennoot. Stille vennoten brengen kapitaal in, maar hebben geen inspraak in het bestuur. De beherende vennoten nemen het dagelijkse bestuur op, maar zijn ook persoonlijk aansprakelijk, wat niet zo is voor de stille vennoten. 

Wanneer je wil omschakelen van een eenmanszaak naar een commV, moet je dus op zoek gaan naar een stille vennoot die in jouw onderneming wil investeren. Het kan aantrekkelijk zijn voor investeerders om in de onderneming te stappen als stille vennoot, omdat hun kapitaal niet persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.

Hoe kan een boekhouder helpen bij de overstap?

Een boekhouder kan op verschillende manieren ondersteunen bij de overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap. 

In de eerste plaats geeft je accountant gericht advies over de voor jou meest geschikte vennootschapsvorm en de daarbij horende voor- en nadelen. 

Een boekhouder kan ook hulp bieden bij het opstellen van de oprichtingsakte, die noodzakelijk is bij het oprichten van een vennootschap. Jouw boekhouder zorgt ervoor dat deze aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Jouw accountant geeft advies over fiscale optimalisatie. Denk aan zaken zoals fiscale voordelen, financiële risico’s vermijden en belastingaangiftes optimaliseren.

Bij de overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap moeten activa en passiva worden overgedragen. Een boekhouder kan helpen bij het opstellen van een overdrachtsplan en ervoor zorgen dat deze overdracht op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Aangezien de omschakeling van een eenmanszaak naar een vennootschap behoorlijk complex kan zijn, kan de hulp van een boekhouder nuttig zijn. Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg in de selectie van jouw ideale accountant.

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.