Hoeveel kost een boekhouder nv?

Ben je op zoek naar een boekhouder en hoeveel kost een boekhouder nv? We vertellen je graag waar je rekening mee moet houden bij de boekhouding van je nv, hoe een accountant je financieel optimaal kan ondersteunen en welk kostenplaatje je daarbij kan verwachten. 

Waarom kiezen voor een nv?

Een nv of naamloze vennootschap is een ondernemingsvorm waarbij het kapitaal verdeeld wordt in aandelen en de aandeelhouders enkel aansprakelijk zijn voor het bedrag dat ze hebben ingebracht. Hun persoonlijke vermogen komt dus niet in gevaar bij eventuele schulden van de onderneming. Een nv kan daarom handig zijn voor grote ondernemingen met veel kapitaal en aandeelhouders, omdat het de mogelijkheid biedt om kapitaal aan te trekken door middel van de uitgifte van aandelen op de beurs. Daarnaast heeft de nv ook een duidelijke structuur en organisatie, waardoor het gemakkelijker kan zijn om te groeien en een professionele uitstraling te hebben.

Kosten van een nv

Het oprichten van een nv brengt wel hogere oprichtingskosten en jaarlijkse kosten met zich mee dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF. Bovendien is er meer administratieve rompslomp, zoals het opstellen van een jaarrekening en de controle daarvan door een bedrijfsrevisor.

In tegenstelling tot andere vennootschapsvormen is een minimumkapitaal vereist om een nv op te richten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal opstartkosten waar je best rekening mee houdt. 

  • Startkapitaal (minimum 61 500 euro)
  • Notariële akte (zo’n 1000 euro exclusief btw)
  • Publicatie griffie van de ondernemingsrechtbank (298,75 euro)
  • Inschrijving van het ondernemingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (89,50 euro) 
  • Activatie btw-nummer (60 euro)
  • Eventueel controleverslag van de bedrijfsrevisor
  • Sociale bijdragen als zelfstandige en vennootschapsbijdragen

Je startkapitaal moet minimum 61 500 euro bedragen, een bedrag dat jij en eventuele zakenpartners moeten storten op een rekening van de vennootschap. Je kan dit bedrag eventueel aanvullen met inbreng in natura, waarbij je een bedrijfsrevisor aanstelt die de waardering van jouw inbreng vastlegt. 

Het is verplicht om een financieel plan te maken waarin je de verwachte inkomsten en uitgaven binnen de eerste twee jaar vastlegt, alsook de manier waarop je die verwachte kosten zal financieren. Dit plan moet je voorleggen aan de notaris voordat deze de oprichtingsakte kan opmaken. Notarissen kunnen zelf de tarieven van hun diensten vaststellen, dus de kosten van die akte kunnen erg uiteenlopen. 

Eenmaal je nv opgericht is, zijn er uiteraard nog andere kosten. Zo betaal je als mandataris van een vennootschap ieder kwartaal sociale bijdragen en één keer per jaar voor je nv een vennootschapsbijdrage. Het precieze bedrag daarvan hangt af van het balanstotaal in het vorige afgesloten boekjaar. 

Aangezien je verplicht bent om een financieel plan op te stellen, kan je gelukkig goed inschatten wat deze zullen inhouden.    

Hoeveel kost een boekhouder nv? 

Opstellen van een financieel plan

In een nv is het verplicht om een financieel plan op te maken. Dat is een belangrijk hulpmiddel om de financiële toekomst van de onderneming te plannen en te analyseren. In dit plan maak je een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven van de onderneming, stel je een winst- en verliesrekening op, maak je de balans en een kasstroomoverzicht. Dit helpt je om de financiële ratio’s van de onderneming te analyseren en een budget op te stellen om je inkomsten, uitgaven en financieringsbehoefte te bepalen. 

Een boekhouder kan je helpen bij het opstellen van een financieel plan voor jouw nv en kan je adviseren over de beste manier om jouw financiën te beheren. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de complexiteit van het plan, de grootte van je bedrijf en het prijskaartje van je accountant, wat meestal verbonden is aan diens ervaring. Het opstellen van een financieel plan zal meestal enkele honderden euro’s kosten. 

Dubbele boekhouding voeren

Het grootste verschil tussen de boekhouding van een naamloze vennootschap en andere ondernemingsvormen is dat een nv verplicht is om een dubbele boekhouding te voeren. Dit betekent dat de nv naast een resultatenrekening (winst- en verliesrekening) ook een balans moet opstellen. Het doel hiervan is om een overzicht te hebben van de financiële situatie van de nv, wat belangrijk is voor de aandeelhouders, de fiscus en andere belanghebbenden. Je bent niet verplicht om je te laten bijstaan door een boekhouder, maar gezien de vrij complexe en uitgebreide boekhouding is dit wel sterk aan te raden. 

De kosten voor het inschakelen van een boekhouder voor dubbele boekhouding kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, het aantal transacties dat moet worden verwerkt en de specifieke diensten die worden gevraagd. Over het algemeen hanteren boekhouders verschillende tariefstructuren, zoals een uurtarief, een vast tarief per maand of een percentage van de omzet. 

Jaarrekening maken

In een naamloze vennootschap ben je verplicht om een jaarrekening te publiceren. Daarbij laat je jouw jaarrekening registreren bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De jaarrekening moet worden opgesteld door een accountant of een boekhouder.

Na registratie van de jaarrekening bij de Balanscentrale, is deze beschikbaar voor raadpleging door het publiek. Iedereen kan de jaarrekening van jouw onderneming opvragen en inzien. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor toekomstige investeerders of leveranciers, die zo kunnen nagaan hoe het gesteld is met de financiële situatie van jouw onderneming.

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening voor een dubbele boekhouding door een boekhouder kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de boekhouding en de grootte van de onderneming. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. 

De nv is een populaire keuze voor kmo’s en familiebedrijven die al rekening houden met een eventuele overname van de aandeelhouders. Doordat een minimumkapitaal niet langer verplicht is bij de opstart, kunnen ook starters perfect voor een nv kiezen. Je loopt een beperkt financieel risico doordat enkel je inbreng aansprakelijk wordt gesteld en in het geval van goede bedrijfsvoering wordt je persoonlijke kapitaal dus niet bedreigd. 

Je moet een doordacht financieel plan kunnen voorleggen en daarbij is de hulp van een boekhouder natuurlijk gewenst. Deze verleent je het gepaste advies om de meest interessante financiële keuzes te maken. Kan je hierbij hulp gebruiken? Wij helpen je graag een geschikte boekhouder te selecteren. 

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.