Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


Boekhouder of accountant nodig? De verschillen op een rij..

Wanneer u op zoek bent naar een boekhouder in Gent of een boekhouder in Antwerpen, dan stelt u zich ongetwijfeld de vraag of u kiest voor een boekhoudkantoor of accountantskantoor.

U wilt dat de boekhouding voor uw eenmanszaak of vennootschap op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Een accountantskantoor of boekhoudkantoor zijn termen die veelal door elkaar worden gebruikt, maar toch zijn er wel degelijk verschillen te benoemen.

Wat zijn de verschillen tussen een boekhoudkantoor en accountantskantoor en waar let u op bij het maken van de juiste keuze?

Zijn er zaken waar u specifiek op moet letten of kunt u lukraak bij elk administratiekantoor terecht voor uw bedrijfsadministratie?

De verschillen op een rij:Het belang van een goede administratie

Een correcte bedrijfsadministratie is niet alleen voor uzelf belangrijk, maar zeker ook voor de FOD Financiën. Wanneer uw administratie niet op orde is, kan dit negatieve gevolgen hebben bij een eventuele controle. Als het u aan tijd ontbreekt om dit zelf uit te voeren of wanneer u onvoldoende personeel in dienst heeft om dit voor u te verzorgen, is het belangrijk op zoek te gaan naar een administratiekantoor. U beschikt wellicht over een boekhoudprogramma voor online boekhouden, maar het lukt u niet om aangifte te doen bij de FOD Financiën. Een administratiekantoor ontneemt u deze zorg graag uit handen en helpt u graag op weg inzake het voeren van een correcte administratie van uw bedrijf.


Boekhoudsoftware voor uw administratie

Het bijhouden van uw administratie is op eenvoudige wijze te realiseren dankzij de juiste boekhoudsoftware. Vandaag de dag is online boekhouden de normaalste zaak van de wereld. Afhankelijk van hoe groot uw bedrijf is, kiest u voor een bepaald boekhoudpakket of boekhoudprogramma. Er is een breed aanbod van boekhoudpakketten die u helpen bij het zorgvuldig bijhouden van uw bedrijfsadministratie. Heeft u geen idee welk pakket het meest geschikt is voor uw bedrijf of organisatie? Schroom niet om advies in te winnen bij een administratiekantoor of boekhouder-fiscalist die wellicht ook de boekhouding voor u kan verzorgen. Dit helpt u namelijk bij het maken van de juiste beslissing.


Wat is een boekhouder?

Een boekhouder kan in België twee verschillende opleidingen opvolgen: een driejarige bachelor opleiding aan de hogeschool of een graduaatsopleiding bij het volwassenenonderwijs. Voordat iemand het beroep van boekhouder of boekhouder fiscalist mag uitoefenen, moet deze eerst erkend worden door het Beroepsinstituut van boekhouders en fiscalisten (BIBF). Boekhoudkantoren verzorgen de administratie van bijvoorbeeld een eenmanszaak, vennootschap of een Vzw en stellen daarnaast jaarrekeningen op. Een boekhoudkantoor heeft dus een puur uitvoerende functie. Soms wordt er ook advies gegeven over fiscale voordelen voor startende ondernemers. Dan spreekt men meer over een boekhouder-fiscalist. Bij meer complexe zaken zal een boekhouder over het algemeen een persoon snel doorverwijzen naar een administratiekantoor met accountants in dienst.


Wat is een accountant?

Een accountant volgt doorgaans een hogere opleiding dan een boekhouder. Vaak is dit een master na een bachelor opleiding. Een bedrijfsrevisor controleert specifiek de jaarrekening van een onderneming. Accountants dienen net als boekhoudkantoren erkend te worden. Voor accountants is dit het Instituut voor Accountants en Belastingsconsulenten (IAB) en voor Bedrijfsrevisoren is er het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR). Daarmee blijft de kwaliteit te allen tijde gewaarborgd. Iemand kan zich dus niet zomaar deze titel aanmeten. Een accountant heeft een meer controlerende functie dan een uitvoerend beroep. Bovendien verwijst een boekhoudkantoor bedrijven door bij een bedrijfsovername of wanneer het afgeven van een accountantsverklaring voor een geldlening noodzakelijk is.


De werkzaamheden van een boekhouder

De werkzaamheden van een boekhoudkantoor zijn als volgt samen te vatten:

- Het onderhouden van de administratie van o.a. eenmanszaken en vennootschappen.
- Het opstellen van jaarrekeningen voor bedrijven.
- Het opstellen en indienen van belastingaangiftes (btw-aangifte, inkomstenbelasting en aangifte vennootschapsbelasting).
- Het opmaken en versturen van facturen.
- Het verzorgen van de salarisadministratie.

De boekhouding voor een BVBA kunt u dus met een gerust uitbesteden aan een boekhoudkantoor.


Wie doen er een beroep op een boekhoudkantoor?

Zowel een eenmanszaak als vennootschappen en Vzw's doen veelal een beroep op een administratiekantoor en uiteraard ook freelance ondernemers. Hoewel het voor deze bedrijven niet verplicht is om een boekhouder in te schakelen, kiest men er toch veelvuldig voor om de administratie uit te besteden aan een externe partij. Vaak hebben (startende) ondernemers weinig tijd om dit zelf op te pakken of het ontbreekt hen aan kennis om hiermee aan de slag te gaan. U dient ook loonbelasting te betalen als u personeel in dienst heeft. In zo'n geval is het zeker een overweging waard om een administratiekantoor in te schakelen. Experts zien er op toe dat dit op de juiste wijze wordt gedaan.


De werkzaamheden van een accountant

Het is prettig dat u weet waarbij een accountantskantoor u kan helpen. Wat zijn de expliciete werkzaamheden van een accountant op een accountantskantoor? Taken die een accountantskantoor verricht, bestaan hoofdzakelijk uit:

- Het inrichten of opzetten van bedrijfsadministraties.
- Controle uitvoeren van bedrijfsadministraties.
- Controleren van de opgestelde bedrijfsjaarrekeningen.
- Het opstellen en afgeven van een accountantsverklaring.

Een accountantskantoor richt zich dus veel meer op het inrichten en controleren van bedrijfsadministraties.


Welke soort ondernemingen kiezen voor een accountantskantoor?

Voor het inschakelen van een accountantskantoor zijn een aantal richtlijnen opgesteld en wettelijk vastgelegd. Dit geldt voor zowel eenmanszaken, vennootschappen en Vzw's. Zo moet de netto omzet meer zijn dan 8,8 miljoen euro. Bovendien bedraagt het gemiddeld aantal werknemers 50 of meer. Tenslotte speelt ook de waarde van de activa een rol, deze moet groter zijn dan 4,4 miljoen euro. U bent verplicht om een beroep te doen op een accountantskantoor wanneer u gedurende een periode van twee jaar aan minimaal 2 van deze eisen voldoet.


De belangrijkste verschillen tussen boekhouders en accountantskantoren

Wat zijn nu eigenlijk de concrete verschillen tussen een boekhouder en een accountantskantoor? Waar boekhouders de administratie onderhouden voor een persoon of instelling, zijn accountants vooral druk met het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties. Een accountant controleert dus veelal de werkzaamheden die een boekhouder heeft uitgevoerd. Indien gewenst kan er een verklaring van financiële betrouwbaarheid van uw bedrijf worden afgegeven. Een accountant is niet direct beter dan een boekhouder. Het zijn gewoonweg twee verschillende vakgebieden met elk hun eigen specialismes.


Loon boekhouder bij een boekhoudkantoor

Het loon van een boekhouder die de boekhouding voor u verzorgt, ligt over het algemeen een stuk lager dan het loon van een accountant. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit. U kiest namelijk voor een professional die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Bij een accountantskantoor liggen de kosten voor de uit te voeren werkzaamheden veel hoger. U komt al snel uit op een bedrag boven de 100 euro per uur. Een boekhouder zit daar bijna altijd onder. Het is altijd een overweging waard om de verschillende accountants of boekhouders met elkaar te vergelijken op tarieven en reviews. Dit scheelt u vaak de nodige euro's.


Belastingaangifte en btw aangifte

Elk jaar doet u als ondernemer aangifte van uw inkomsten bij de FOD Financiën. Bovendien is elk kwartaal btw aangifte noodzakelijk wanneer u als ondernemer btw-plichtig bent. U kunt dit eenvoudig laten verzorgen door een administratiekantoor. Aangifte vennootschapsbelasting kan eveneens worden uitgevoerd door een boekhoudkantoor. U bent dit namelijk verplicht bij het voeren van een vennootschap. Voor de boekhouding van een vennootschap en het indienen van de loonbelasting kunt u dus prima een beroep doen op een administratiekantoor. U heeft hiervoor niet specifiek een accountskantoor nodig.


Succesvol aan de slag als ondernemer

Bent u op dit moment nog werkzaam in loondienst, maar droomt u ervan om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer? Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij KBO. De Kruispuntbank van Onderneming is een register in België dat alle basisgegevens van ondernemingen en hun vestigingseenheden opslaat. Bovendien kunnen de adviseurs van KBO u ook adviseren omtrent bijvoorbeeld uw administratie, het regelen van vergunningen of het verstrekken van bepaalde uittreksels. Voor de geleverde diensten mag een KBO loket zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. Ga langs bij een loket in uw regio en schrijf u in als eenmanszaak of vennootschap.


Tips bij de keuze voor een boekhouder of accountantskantoor

Wanneer u een boekhouder in Antwerpen of een boekhouder in Gent zoekt, is het raadzaam iemand te kiezen die is aangesloten bij een branche-organisatie of overkoepelend orgaan. U heeft dan de garantie dat uw boekhouding BVBA op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar eventuele reviews van de desbetreffende personen of kantoren. Administratieve werkzaamheden aan een boekhouder-fiscalist of administratiekantoor uitbesteden? U weet nu wat belangrijk is en wat uw aandacht nodig heeft.


Boekhouder nodig? Vind een boekhoudkantoor dat bij u past!

Heeft u op korte termijn een boekhouder nodig die u helpt bij het voeren van een correcte bedrijfsadministratie? Wij bieden u een helder overzicht van alle boekhoud- en administratiekantoren in Vlaanderen. Daarmee kiest u altijd voor een kantoor dat het beste aansluit op uw wensen. Kies de provincie waarin u woont en vind uw toekomstige boekhouder gemakkelijk online. Ongetwijfeld zit er een kantoor bij waarmee u uitstekend uit de voeten kunt. Doe er uw voordeel mee en betaal niet teveel voor de diensten van een administratiekantoor.

Start hier uw zoektocht naar het ideale kantoor voor uw onderneming.

Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Zoek een boekhoudkantoor bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Andere artikelen

Hybride wagens : to be or not to be FAKE
Lees verder

Kleine onderneming (vrijgesteld van btw) die koopt in een andere lidstaat van de EG
Lees verder

Inhoudingsplicht o.a. bij werken in onroerende staat
Lees verder

Verschil tussen een kasboek en een ontvangstenboek.
Lees verder


Zoek naar een boekhoudkantoor in de buurt