Boekhouder voor freelancers

boekhouder voor freelancers

Ben je op zoek naar een boekhouder voor freelancers? Een accountant ondersteunt je op verschillende manieren bij jouw financiële administratie en belastingaangifte. Door samen te werken met een boekhouder kan je je concentreren op de kern van je werkzaamheden en zorg je ervoor dat je financiële zaken goed geregeld zijn. Hieronder vertellen we je graag hoe een boekhouder het verschil kan maken voor jouw onderneming. 

Belastingadvies voor freelancers

Een accountant geeft advies over belastingaangiften, belastingverplichtingen en mogelijke belastingvoordelen. Ze kunnen helpen bij het optimaliseren van fiscale strategieën om belastingen te minimaliseren.

Zo helpen ze je aftrekbare beroepskosten identificeren en houden ze de nodige documentatie bij om deze kosten te rechtvaardigen bij belastingaangiften.

Voor freelancers die onderworpen zijn aan btw-verplichtingen, kan een accountant helpen bij het indienen van btw-aangiften en ervoor zorgen dat alle btw-gerelateerde zaken correct worden afgehandeld.

Jouw boekhouder zorgt er dus voor dat je voldoet aan alle fiscale en boekhoudkundige verplichtingen, wat helpt om boetes en juridische problemen te voorkomen. Een boekhouder kan ook je belastingaangifte zelf verzorgen, zodat deze correct en tijdig wordt ingediend. Door gebruik te maken van de belastingvoordelen waar je recht op hebt, kan je heel wat geld besparen. 

Een efficiënt boekhoudsysteem voor freelancers

Een efficiënt boekhoudsysteem is een systeem dat zorgt voor een gestroomlijnde en nauwkeurige verwerking van jouw financiële transacties. Je verzamelt, verwerkt en analyseert hiermee snel en gemakkelijk financiële informatie. Een goed boekhoudsysteem heeft de volgende kenmerken:

  • Geautomatiseerd: geautomatiseerde processen voor het invoeren van financiële transacties en het bijhouden van de boekhouding verminderen de kans op fouten en besparen tijd.
  • Overzichtelijk: het systeem is overzichtelijk en zorgt voor een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van het bedrijf. 
  • Goede documentatie van financiële transacties, waaronder facturen, bonnen en betalingsbewijzen.
  • Automatische koppeling met bankrekeningen, zodat transacties eenvoudig kunnen worden bijgehouden.
  • Regelmatige back-ups zodat gegevens niet verloren gaan in het geval van een systeemfout of storing.
  • Inzichtelijk: eenvoudig inzicht in de financiële prestaties van het bedrijf maken het mogelijk om snel en eenvoudig financiële rapporten en analyses te genereren.

Opvolgen van facturen

Het is cruciaal om facturen goed op te volgen, zodat je tijdig betaald wordt voor geleverde diensten. Een accountant kan helpen met het opstellen van professionele facturen en advies verlenen over factureringsschema’s, optimale betaalmethoden en het beheer van inkomende betalingen. 

Ze kunnen herinneringen en aanmaningen opvolgen of de geautomatiseerde software aanleveren die dit voor jullie beide uit handen neemt. Zo worden facturen verzonden en opgevolgd volgens een vast schema. Door facturen actief op te volgen, kan jouw boekhouder je cashflow optimaliseren. 

Als ondernemer laattijdige betalingen achterna zitten: het is iets waar je liever geen tijd aan spendeert en wat je soms ook moeilijk vindt om aan te pakken. Accountants weten hoe ze open moeten communiceren en deze kwesties op een professionele manier aanpakken, zodat jij positieve relaties met je klanten blijft hebben.

Financiële planning en analyse voor freelancers

Een boekhouder kan advies geven over je financiële planning, zoals het opstellen van een budget en het plannen van investeringen.

Je boekhouder kan financiële rapportages opstellen en analyseren om inzicht te geven in de financiële gezondheid van je onderneming. Daarbij volgt hij de volgende stappen: 

  1. Verzamelen van financiële gegevens: de boekhouder verzamelt alle financiële gegevens van het bedrijf, waaronder transacties, facturen, bankafschriften en andere relevante documenten.
  2. Boekhoudkundige verwerking: de financiële gegevens worden geclassificeerd en georganiseerd  in de verschillende rekeningen van de boekhouding. Dit omvat het vastleggen van inkomsten, uitgaven, debiteuren, crediteuren en andere financiële transacties.
  3. Opstellen van financiële rapportages: de financiële gegevens worden gebruikt om verschillende financiële rapportages op te stellen, waaronder de balans, de resultatenrekening en het kasstroomoverzicht. Deze rapporten bieden inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf.
  4. Analyse van financiële rapportages: door de financiële rapportages te analyseren, krijg je meer inzicht in hoe je onderneming presteert. Dit omvat het identificeren van trends, kansen en risico’s.

Door deze stappen te volgen, kan de boekhouder waardevolle inzichten bieden om je te helpen bij het nemen van financiële beslissingen en het verbeteren van de financiële prestaties.

Boekhouder voor freelancers? Wij kunnen helpen

Veel freelancers voeren een enkelvoudige boekhouding en zijn dan ook niet verplicht om een boekhouder aan te stellen. Toch kunnen we het alleen maar aanraden, want een accountant stelt je als freelancer in staat om jouw tijd te besteden aan je kernactiviteiten en (creatieve) werk, terwijl de accountant de complexe financiële en boekhoudkundige taken op zich neemt. Hoewel het inschakelen van een boekhouder bepaalde kosten met zich meebrengt, helpt dit je ook om financiële kansen en belastingvoordelen te identificeren. 

Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag in je zoektocht naar een boekhouder met de juiste expertise. Doe hier jouw gratis aanvraag.

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.