Boekhouder commanditaire vennootschap gezocht? In deze blog vertellen we welke financiële voordelen de juiste accountant jou kan opleveren en wat een boekhouder voor een commanditaire vennootschap kost.
Waarom kiezen voor een commanditaire vennootschap?
Een commanditaire vennootschap (CommV) kan een interessante optie zijn als je op zoek bent naar een manier om met verschillende personen een onderneming te starten, zonder dat iedereen evenveel betrokken is bij de dagelijkse werking. Er zijn hierbij twee soorten vennoten: de beherende vennoten en de commanditaire vennoten. De beherende vennoten zijn actief betrokken bij de onderneming en dragen de volledige verantwoordelijkheid, terwijl de commanditaire vennoten alleen geld inbrengen en op die manier mede-eigenaar worden zonder zeggenschap te hebben over de bedrijfsvoering. Dit kan aantrekkelijk zijn voor investeerders die iemand financieel een duwtje in de rug willen geven en/of willen profiteren van het rendement, maar niet de tijd of kennis hebben om actief betrokken te zijn.
De commanditaire vennootschap is een flexibele en relatief eenvoudige manier om samen te werken en een onderneming te starten. Daarnaast kan het een aantrekkelijke ondernemingsvorm zijn vanwege de beperkte aansprakelijkheid van de commanditaire vennoten. Zij zijn namelijk alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze hebben ingebracht en niet voor eventuele schulden van de onderneming.
Een commanditaire vennootschap oprichten, hoe gaat dat in zijn werk? In deze blog vertellen we je er alles over.
Kosten van een commanditaire vennootschap
Er is geen minimumkapitaal vereist om een commanditaire vennootschap op te richten. Er zijn echter wel een aantal opstartkosten waar je best rekening mee houdt.
- Onderneming inschrijven in de kruispuntbank van ondernemingen (92,50 euro)
- Activatie van het ondernemingsnummer als BTW nummer (66,55 euro)
- Registratie van de oprichtingsakte (50 euro)
- Publicatie griffie van de ondernemingsrechtbank (298,75 euro)
- Publicatie nodige documenten in Belgisch staatsblad (196,38 euro)
Daarnaast zijn er ook jaarlijkse kosten, zoals bijvoorbeeld voor de boekhouding, de jaarrekening en het bijhouden van het vennootschapsregister. Je betaalt in een commanditaire vennootschap ook belastingen op de winst die je maakt, waarbij de tarieven kunnen oplopen tot 25%. Je betaalt daarbovenop ook btw en een personenbelasting voor vennoten. Het is een goed idee om al bij de opstart van je onderneming al ten rade te gaan bij een accountant, omdat deze een goed overzicht heeft over de kosten die bij jouw commanditaire vennootschap komen kijken.
Hoeveel kost een boekhouder voor een commanditaire vennootschap?
De kosten voor je boekhouder variëren afhankelijk van de diensten die worden geleverd, de ervaring en expertise van de boekhouder en de regio waarin je actief bent. Een CommV met een jaaromzet van minder dan 500 000 euro mag een enkelvoudige boekhouding voeren. Hierbij hou je een overzicht bij van je inkomsten en uitgaven met behulp van een aankoopdagboek, jouw verkoopcijfers die ook de omzet bepalen met een verkoopdagboek, een financieel dagboek waarin je alles wat je aankoopt en verkoopt bijhoudt en tenslotte ook een inventarisboek waarin de toestand van de goederen van de vennootschap worden opgenomen. Dit vergt een minder complexe administratie dan een dubbele boekhouding, wat ook een positieve impact heeft op het prijskaartje van jouw boekhouder.
Opstellen van een vennootschapscontract
Een vennootschapscontract is een belangrijk document voor elke vennootschap, inclusief een commanditaire vennootschap. Het kan complex zijn om dit document op te stellen en daarom vormt een boekhouder hierbij de ideale ondersteuning.
In het vennootschapscontract leg je het doel van de CommV vast, de inbreng van de vennoten, de aandelen en winstverdeling, het bestuur en beheer en de specificaties rond stemrecht en toe- en uittreding van de vennoten. Je legt er ook de voorwaarden in vast voor de overdracht van de aandelen, het bijhouden van de financiën, de duur van de onderneming en voorwaarden voor ontbinding.
Boekhouder commanditaire vennootschap: welke diensten mag je verwachten?
Naast het opstellen van het vennootschapscontract, kan een accountant je ook bij volgende diensten ondersteunen.
- De boekhouding voeren, je belastingaangifte in orde brengen en je boekhoudkundige verplichtingen uitvoeren, zoals facturen, rekeninguittreksels en contracten bijhouden.
- Ondersteuning bieden bij fiscale verplichtingen: er moeten periodieke btw-aangiftes worden ingediend en er moet vennootschapsbelasting worden betaald.
- Fiscaal advies verlenen: jouw boekhouder denkt mee over de financiële haalbaarheid van nieuwe projecten of investeringen, aantrekkelijke subsidieregelingen, …
Er zijn verschillende tariefstructuren voor boekhouders, zoals uurtarieven, vaste tarieven per maand of een combinatie van beide. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de taken die je van de boekhouder verwacht en de tariefstructuur die deze hanteert. Over het algemeen kun je rekenen op een uurtarief tussen de 50 en 120 euro per uur. Een goede boekhouder helpt je om financiële problemen in de toekomst te voorkomen en helpt je onderneming geld te besparen.
Ook met een commanditaire vennootschap kan het dus interessant zijn om voor een boekhouder te kiezen, die je kan helpen om de meest interessante financiële keuzes te maken. Kan je hierbij hulp gebruiken? Wij helpen je graag een geschikte boekhouder te selecteren.