Boekhouder bv: hoeveel moet dat kosten?

boekhouder bv

Ben je op zoek naar een boekhouder voor je bv? Aangezien je een dubbele boekhouding moet voeren, kan je best een accountant inschakelen. Wij vertellen je hoe je boekhouder jou ondersteunt en welk kostenplaatje je daarbij kan verwachten. 

Waarom kiezen voor een bv?

In een bv (besloten vennootschap) geldt beperkte aansprakelijkheid: als eigenaar van een bv ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv. Veel ondernemers kiezen dan ook voor een bv om hun privévermogen te beschermen bij faillissement of andere financiële problemen. Daarnaast biedt een bv ook fiscale voordelen, zoals lagere belastingtarieven voor de vennootschapsbelasting en meer mogelijkheden voor belastingplanning, en mogelijkheden om kapitaal op te halen. 

Sinds 2019 werden de BVBA, starters-BVBA en EBVBA vervangen door de bv, die een pak meer vrijheid en flexibiliteit biedt op vlak van financiële inbreng en aandeelhouders. Inmiddels de bv dan ook de meest populaire vennootschapsvorm.

Benieuwd wat er allemaal bij een bv komt kijken? Lees er alles over in deze blog. 

Kosten van een bv

Er is niet langer een minimumkapitaal vereist om een bv op te richten. Er zijn echter wel een aantal opstartkosten waar je best rekening mee houdt. 

  • Notariële akte (rond de 1000 euro ,exclusief btw)
  • Publicatie griffie van de ondernemingsrechtbank (298,75 euro)
  • Inschrijving van het ondernemingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (89,50 euro) 
  • Activatie btw-nummer (60 euro)
  • Eventueel controleverslag van de bedrijfsrevisor
  • Sociale bijdragen als zelfstandige en vennootschapsbijdragen

Eenmaal je bv opgericht is, zijn er uiteraard nog andere kosten. Zo betaal je als mandataris van een vennootschap ieder kwartaal sociale bedrijfsdagen en één keer per jaar voor je bv een vennootschapsbijdrage. Het precieze bedrag daarvan hangt af van het balanstotaal in het vorige afgesloten boekjaar. 

Boekhouder bv: hoeveel moet dat kosten? 

Opstellen van een financieel plan

In een bv is het verplicht om een financieel plan op te maken. Dat is een belangrijk hulpmiddel om de financiële toekomst van de onderneming te plannen en te analyseren. In dit plan maak je een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven van de onderneming, stel je een winst- en verliesrekening op, maak je de balans en een kasstroomoverzicht. Dit helpt je om de financiële ratio’s van de onderneming te analyseren en een budget op te stellen om je inkomsten, uitgaven en financieringsbehoefte te bepalen. 

Een boekhouder kan je helpen bij het opstellen van een financieel plan voor jouw bv en kan je adviseren over de beste manier om jouw financiën te beheren. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de complexiteit van het plan, de grootte van je bedrijf en het prijskaartje van je accountant, wat meestal verbonden is aan diens ervaring. Het opstellen van een financieel plan zal meestal enkele honderden euro’s kosten. 

Dubbele boekhouding voeren

Het grootste verschil tussen de boekhouding van een bv en andere ondernemingsvormen is dat een bv verplicht is om een dubbele boekhouding te voeren. Dit betekent dat de bv naast een resultatenrekening (winst- en verliesrekening) ook een balans moet opstellen. Het doel hiervan is om een overzicht te hebben van de financiële situatie van de bv, wat belangrijk is voor de aandeelhouders, de fiscus en andere belanghebbenden. Je bent niet verplicht om je te laten bijstaan door een boekhouder, maar gezien de vrij complexe en uitgebreide boekhouding is dit wel sterk aan te raden. 

De kosten voor het inschakelen van een boekhouder voor dubbele boekhouding kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, het aantal transacties dat moet worden verwerkt en de specifieke diensten die worden gevraagd. Over het algemeen hanteren boekhouders verschillende tariefstructuren, zoals een uurtarief, een vast tarief per maand of een percentage van de omzet. 

Jaarrekening maken

In een bv ben je verplicht om een jaarrekening te publiceren. Daarbij laat je jouw jaarrekening registreren bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De jaarrekening moet worden opgesteld door een accountant of een boekhouder.

Na registratie van de jaarrekening bij de Balanscentrale, is deze beschikbaar voor raadpleging door het publiek. Iedereen kan de jaarrekening van jouw onderneming opvragen en inzien. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor toekomstige investeerders of leveranciers, die zo kunnen nagaan hoe het gesteld is met de financiële situatie van jouw onderneming.

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening voor een dubbele boekhouding door een boekhouder kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de boekhouding en de grootte van de onderneming. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. 

De bv is een populaire keuze voor kmo’s en familiebedrijven die al rekening houden met een eventuele overname van de aandeelhouders. Doordat een minimumkapitaal niet langer verplicht is bij de opstart, kunnen ook starters perfect voor een bv kiezen. Je loopt een beperkt financieel risico doordat enkel je inbreng aansprakelijk wordt gesteld en in het geval van goede bedrijfsvoering wordt je persoonlijke kapitaal dus niet bedreigd. 

Je moet een doordacht financieel plan kunnen voorleggen en daarbij is de hulp van een boekhouder natuurlijk gewenst. Deze verleent je het gepaste advies om de meest interessante financiële keuzes te maken. Kan je hierbij hulp gebruiken? Wij helpen je graag een geschikte boekhouder te selecteren

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.