Boekhouder advocaat: fiscale voordelen door een geschikte accountant

boekhouder advocaat

Als advocaat is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de financiële situatie van jouw praktijk, zodat je deze kunt verbeteren en verder kunt groeien. Een boekhouder advocaat verzorgt je externe boekhouding en houdt rekening met de juridische formaliteiten binnen de sector. Welke boekhoudkundige regels heeft de Orde van Advocaten vastgelegd en hoe kan je eraan voldoen? Welke fiscale maatregelen zijn specifiek interessant voor advocaten? Hieronder bieden we graag een overzicht van hoe een boekhouder het verschil kan maken voor jouw praktijk en helpen we je op weg om de geschikte accountant te vinden die ervaring heeft in de advocatuur. 

Boekhouding van een advocatenkantoor

Starten als advocaat

Een boekhouder kan je gericht advies geven om met de beste voorwaarden als advocaat te starten. Je accountant adviseert je over de juiste juridische structuur voor je advocatenpraktijk, bijvoorbeeld een eenmanszaak of vennootschap. De juiste juridische documenten worden voor jou verzameld en je onderneming wordt correct geregistreerd.

Daarnaar helpt je boekhouder ook bij het opstellen van een financieel plan voor je advocatenpraktijk, waarbij je startkosten en inkomsten en uitgaven worden ingeschat en je financiële prognoses worden opgesteld. Zo houdt een boekhouder ook rekening met je aftrekbare beroepskosten en de beste manier om de administratie van financiële gegevens, facturatie en betalingen te organiseren. 

Een boekhouder advocaat houdt rekening met de boekhoudkundige regels, zoals die vastgelegd worden door de Orde van Advocaten. Door deze regels wordt de integriteit en transparantie van financiële transacties gewaarborgd. 

Zo is het belangrijk dat het geld van cliënten op een ‘derdenrekening’ of ‘rekening der storten en consignaties’ wordt bewaard. Dit is een gescheiden rekening dat niet vermengd mag worden met het persoonlijke of zakelijke vermogen van de advocaat. Daarnaast moet je met de boekhouding ook nauwkeurig bijhouden hoe cliëntengelden worden ingezet. Dit omvat de registratie van betalingen voor erelonen, voorschotten en onkosten.

Advocaten zijn onderworpen aan strikte antiwitwaswetgeving. Ze moeten cliëntenidentificatieprocedures volgen en verdachte transacties rapporteren. Daarnaast ben je elk jaar een baliebijdrage verschuldigd. Het bedrag wordt jaarlijks en per balie bepaald en omvat onder andere je beroepsaansprakelijkheidsverzekering, die je beschermt tegen eventuele gevolgen uit fouten die je maakt bij het uitoefenen van je beroep. 

De Orde van Advocaten houdt toezicht op de financiële praktijken en kan audits uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle voorschriften worden nageleefd.

Fiscaal advies voor advocaten

Er zijn verschillende interessante fiscale maatregelen om je financiële situatie als advocaat te optimaliseren. Een boekhouder advocaat geeft gericht fiscaal advies. Hieronder geven we een overzicht van een aantal interessante maatregelen die je samen met je boekhouder kan overwegen. 

Je kan diverse beroepskosten aftrekken van je belastbaar inkomen, zoals kantoorkosten, beroepsverzekeringen en kantoormeubilair. Voor bepaalde beroepskosten, zoals verplaatsingskosten, kan je gebruikmaken van forfaitaire aftrekrelegingen. Op de kosten van beroepsmiddelen kan je ook afschrijvingen toepassen, wat kan resulteren in belastingvoordelen. Samen met je boekhouder ga je na welke aftrekbare kosten in jouw voordeel spelen.  

Advocaten die een nieuw advocatenkantoor starten, kunnen in aanmerking komen voor een verminderd tarief van de vennootschapsbelasting gedurende de eerste vier belastingjaren. In bepaalde gevallen wanneer je jaaromzet onder de 25 000 euro ligt, kan je ook de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen toepassen, wat je vrijstelt van btw innen en de verplichte btw-aangifte.

Als advocaat kan je gebruikmaken van een fiscaalvriendelijke pensioenplanning of een investeringsaftrek wanneer je investeert in bepaalde activa, wat je belastingdruk verlaagt. 

Tenslotte is het ook interessant om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Een vennootschap of een andere samenwerkingsvorm met andere advocaten oprichten, kan fiscaal voordelig zijn. Zo kan het de mogelijkheden bieden om de winsten te verdelen en de belastingdruk te optimaliseren. Jouw accountant houdt rekening met je noden en toekomstplannen, waardoor je samen de meest gunstige fiscale situatie creëert. 

Boekhouder advocaat vinden? 

Het is essentieel dat je je als advocaat bewust bent van de bijzondere boekhoudkundige vereisten in je sector. Door de hulp van een boekhouder zorg je ervoor dat je voldoet aan de regels en voorschriften die de financiële integriteit van je praktijken bewaren en daarbovenop de belangen van je cliënten beschermen. 

Een boekhouder advocaat is bekend met de specifieke boekhoudkundige behoeften van advocatenkantoren en zorgt ervoor dat je aan alle vereisten voldoet. Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag om een boekhouder te zoeken met expertise in de advocatuur. Doe hier jouw gratis aanvraag.

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.