Hoeveel kost een boekhouder?

kost boekhouder

Hoeveel kost een boekhouder of accountant? Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Zo is de prijs vaak gelinkt aan de grootte of complexiteit van je onderneming. Kies je voor een basisservice of gebruik je een uitgebreid pakket aan diensten? Ook dat heeft natuurlijk een impact op het kostenplaatje. Bovendien zijn er verschillende types accountants met elk hun eigen vaardigheden en expertise. Het is niet vreemd dat een meer ervaren boekhouder ook een hoger tarief aanrekent. Zelfs de locatie van het boekhoudkantoor speelt mee in de kostprijs van een boekhouder: in België is er een duidelijk prijsverschil tussen de verschillende provincies. Over het algemeen kunnen de kosten van een boekhouder variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar. 

Het is belangrijk om op voorhand een goed beeld te hebben van wat een boekhouder jou gaat kosten, zodat je daar rekening mee kan houden. De goedkoopste oplossing is in dit geval zeker niet altijd de beste, want een goede accountant helpt je op termijn veel geld besparen met fiscaal advies en financieel-strategische beslissingen. Naast de prijs zijn er ook nog heel wat andere zaken die een rol spelen bij de selectie van jouw boekhouder: is het iemand met ervaring in jouw sector? Heeft deze expertise in jouw ondernemingsvorm? Is het kantoor in jouw buurt gelegen? We helpen je graag met jouw zoektocht. 

Waar zijn de kosten van afhankelijk?

Sommige boekhouders rekenen een vast tarief aan per maand of per kwartaal, terwijl andere boekhouders werken met een uurtarief. Het is belangrijk om te onderzoeken welke tariefstructuur het beste past bij de behoeften van de onderneming en om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en diensten die worden geleverd.

Wil je de volledige boekhouding uitbesteden of neem de accountant enkel een deel van de administratie voor diens rekening? Moet je een jaarrekening opstellen of is dit niet verplicht in jouw ondernemingsvorm? Lever je zelf alle administratie correct aan of moet je boekhouder zelf nog informatie opzoeken of controleren? Het zijn allemaal kwesties die invloed hebben op de totaalprijs. 

Hoe complex is jouw situatie? Hoe ingewikkelder je bedrijf in elkaar zit, des te hoger de kosten. De kosten voor het inschakelen van een boekhouder voor een eenmanszaak zijn hierdoor een stuk lager dan de kosten voor een boekhouder bv of stichting.

Hoe berekenen boekhouders hun prijs? 

Er zijn verschillende manieren waarop boekhouders een tarief aanrekenen. 

  1. Vast tarief per maand of kwartaal: sommige boekhouders rekenen een vast bedrag per maand of kwartaal aan, ongeacht het aantal uren dat ze aan het werk zijn voor je onderneming.
  2. Uurtarief: andere boekhouders werken met een uurtarief en brengen alleen de gewerkte uren in rekening. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de ervaring en kwalificaties van de boekhouder.
  3. Projectgebaseerd: voor bepaalde projecten, zoals het opstellen van een financieel plan of het indienen van een belastingaangifte, kan een boekhouder een projectgebaseerd tarief hanteren.
  4. Combinatie: sommige boekhouders combineren verschillende tariefstructuren, afhankelijk van de diensten die worden geleverd en de behoeften van de onderneming. Bijvoorbeeld, een vast tarief per maand voor basisboekhouding en een uurtarief voor adviesdiensten.

De meeste accountants vragen tussen de 90 en 150 euro per uur. Dit zijn vaak additionele kosten, want heel wat boekhouders ontfermen zich over de volledige boekhouding (btw-aangifte, verwerken van facturen, advies over fiscale voordelen, jaarlijkse aangifte inkomstenbelastingen, neerlegging jaarrekening,…) voor een vast bedrag per maand of een vaste bedrag per jaar of kwartaal.

Hoe selecteer je nu een goede boekhouder? 

  1. Vraag om aanbevelingen: vraag andere ondernemers in jouw netwerk of ze een goede boekhouder kunnen aanbevelen. Dit kan helpen om een lijst met potentiële boekhouders te verzamelen.
  2. Controleer de kwalificaties: zorg ervoor dat je boekhouder gekwalificeerd is, lid is van een professionele organisatie en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van boekhouding en belastingen.
  3. Bekijk de ervaring: vraag naar de ervaring van je boekhouder en diens ervaring met de boekhouding van uw specifieke branche. Vraag om referenties van andere ondernemers die de accountant eerder hebben ingehuurd.
  4. Bespreek de tarieven: vraag je boekhouder om een duidelijke uitleg van de tariefstructuur en wat er precies is inbegrepen. Vraag ook naar eventuele extra kosten die in rekening worden gebracht.
  5. Persoonlijke klik: het is belangrijk dat je een goede persoonlijke klik hebt met de boekhouder om een vlotte samenwerking te garanderen.
  6. Online reviews: bekijk online reviews op platforms zoals Google Reviews, Facebook, Yelp of andere betrouwbare reviewsites om te zien wat andere klanten te zeggen hebben over de boekhouder.

Het kiezen van de juiste boekhouder kan even duren, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste persoon te vinden die aan uw behoeften voldoet en jouw financiële zaken op orde kan houden.

Wij kunnen je vrijblijvend in contact brengen met een boekhouder die voldoet aan jouw vereisten. Doe hier je aanvraag en we gaan voor jou aan de slag. 

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.