Boekhouder kinesist: besteed je administratie uit

boekhouder kinesist

Ben je op zoek naar een boekhouder kinesist? Als zelfstandig kinesitherapeut is het niet alleen belangrijk om je boekhouding op orde te hebben, maar is het ook raadzaam om meer inzicht in de financiële gezondheid van je praktijk te krijgen. De juiste boekhouder heeft specifieke kennis over je sector en biedt ondersteuning op juridisch, strategisch en financieel vlak. De regels en wetgevingen binnen je sector veranderen voortdurend, dus actuele kennis is belangrijk om de juiste beslissingen te nemen. 

Je accountant helpt je bij de oprichting van je praktijk en neemt je administratieve lasten weg, zodat jij je kan toeleggen op het aanbieden van een optimale zorgverlening. 

Boekhouding van een kinesist

Starten als zelfstandig kinesitherapeut

Voor je aan de slag kan als zelfstandig kinesist, heb je een visum, erkenning en een RIZIV-nummer nodig zodat patiënten een terugbetaling kunnen krijgen van het ziekenfonds en jij jouw prestaties kan aantonen. 

Bij de opstart open je een zakelijke bankrekening en zorg je voor een vestigingsplaats. Je vraagt een ondernemingsnummer aan bij een erkend ondernemingsloket en kiest de geschikte rechtsvorm. Ga daarom op voorhand ten rade bij een boekhouder, die je over deze zaken kan adviseren. 

Start je een praktijk als eenmanszaak of vennootschap? Een eenmanszaak is snel gestart zorgt voor weinig administratieve en boekhoudkundige verplichtingen. De keerzijde zijn de vaak hoge belastingen op je personenbelasting en een onbeperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Met een vennootschap heb je een eigen rechtspersoonlijkheid en kan je je aansprakelijkheid beperken via bepaalde rechtsvormen. Ook de vennootschapsbelasting is vaak fiscaal voordeliger. Anderzijds heb je meer administratieve, boekhoudkundige en juridische verplichtingen, wat weer een financiële impact kan hebben. Een boekhouder helpt je bij de juiste keuze voor een ondernemingsvorm. 

Daarnaast staan ze je ook bij tijdens elke stap in je privé- en professioneel leven. Huwen of samenwonen? Huren of kopen? Wat met je pensioen? Jouw boekhouder zet de financiële en fiscale voor- en nadelen van elke beslissing voor jou op een rijtje. 

Fiscaal advies voor kinesisten

Als kinesist leg je de focus graag op hulpverlening en het verzorgen van behandelingen. Door de boekhouding uit te besteden, bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten, doordat een boekhouder meedenkt over fiscale of juridische pistes die interessant kunnen zijn voor je onderneming. Welke kosten kan je als zorgverlener fiscaal inbrengen? Jouw boekhouder staat in voor de praktische opvolging van jouw persoons- of vennootschapsbelasting. Ook je btw-aangifte is een belangrijke factor bij het uitoefenen van een medisch beroep: medische activiteiten zijn immers vrijgesteld van btw, tenzij het over activiteiten gaat die geen rechtstreeks therapeutisch doel hebben.

Een geschikt pand, het nodige medische materiaal, administratieve ondersteuning, … er kruipen flink wat kosten in een eigen praktijk. Als je die kosten in een groepspraktijk bundelt, kan je die kosten met je beroepsgenoten delen. Jouw boekhouder gaat dergelijke pistes na en zorgt voor een optimalisatie van je inkomsten en het inbrengen van je beroepskosten, bijvoorbeeld voor je wagen, telefoon of lidget voor beroepsorganisatie. 

Jouw boekhouder is ook op de hoogte van bepaalde premies, zoals de RIZIV-bijdrage waarmee je meer sociale zekerheid opbouwt, de jaarlijkse kwaliteitspremie en de telematicapremie. Al deze zaken vormen de basis voor een goed gefundeerd fiscaal advies. Jouw cijfers vormen de basis om toekomstplannen voor je praktijk te maken. Door jouw boekhouding van begin af aan zorgvuldig op te volgen en jouw praktijk te optimaliseren waar mogelijk, zorg je voor een financieel gezonde onderneming waar jij de focus kan leggen op jouw kennis en kunde. 

Boekhouder kinesist: waar beginnen? 

Het loont om van begin af aan een boekhouder in te schakelen: je wordt proactief op de hoogte gehouden van wijzigingen in de soms complexe wetgeving en kan hier snel op inspelen. Fiscaal en financieel advies beperkt zich niet tot je kosten en belastingen, maar bekijkt jouw praktijk tot een ruimer kader. Tot slot biedt een boekhouder je een dienst op maat en wordt er rekening gehouden met wat je zelf wil doen en het groeitraject dat je voor ogen hebt. 

Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag om een boekhouder te zoeken met expertise in medische beroepen. Doe hier jouw gratis aanvraag. 

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.