Boekhouder horeca: hoe vind je de juiste accountant?

boekhouder horeca

Boekhouder horeca gezocht? Het is een goed idee om voor een accountant te kiezen die ervaring heeft met de sector, een duidelijk inzicht heeft in de sociale wetgeving en vertrouwd is met zaken zoals voorraadbeheer. Wij helpen je graag bij je zoektocht naar een boekhouder die je ondersteunt, proactief meedenkt en jouw administratie kan verlichten, zodat jij je volledig kan focussen op jouw zaak. 

Als ondernemer in de horeca is het belangrijk om helder inzicht te hebben in je financiële gezondheid en je administratie overzichtelijk en gestructureerd en bij te houden. Maar wat kan een accountant voor jouw horecazaak betekenen? We gaan het voor je na in deze blog. 

Starten in de horeca

Vooraleer je jouw horecazaak start, is het belangrijk om een uitgebreid businessplan op te stellen waarin je onder meer je concept, doelgroep, menu en prijsstelling in opneemt. Een accountant helpt je bij het uitwerken van het financiële plaatje: jouw boekhouder weet wat realistische prijzen zijn en houdt rekening met de kosten van je personeel, huur en andere uitgaven

Een boekhouder kan je ook helpen bij de foodcostberekening, door alle inkopen nauwkeurig te registreren, prijzen te vergelijken bij leveranciers en je voorraadbeheer op te volgen. Door het foodcostpercentage te berekenen, weet je wat de verhouding is tussen de kosten van je ingrediënten en de verkoopprijs van gerechten, zodat jij precies weet wat de verschillende zaken op jouw menu je opleveren. Wanneer kosten fluctueren, helpt je boekhouder je ook de oorzaken van prijsstijgingen te identificeren, bijvoorbeeld doordat de prijzen van bepaalde ingrediënten stijgen. Dankzij een goed inzicht in je inkoopuitgaven en foodcost helpt je boekhouder jouw kosten onder controle te houden en weet je welke winstmarge je kan nastreven. 

Door ervaring in de sector zijn accountants vaak ook goed op de hoogte van vergunningen en toestemmingen die je nodig hebt om de oprichting van jouw zaak mogelijk te maken: denk maar exploitatievergunningen, milieuvergunningen en terrasvergunningen. Wanneer je een zaak wil opstarten, kan een boekhouder je dus op heel wat meer vlakken ondersteunen dan enkel de administratie. 

Financieel-strategisch advies in de horeca

Optimaliseren van personeelskosten

Personeelskosten vormen vaak een grote kostenpost in de horeca. Een boekhouder kan je hierin op verschillende manieren ondersteunen en zo een positieve bijdrage maken aan de winst, onder meer door:

  • De loonadministratie te verzorgen: lonen berekenen, rekening houden met belastingen en socialezekerheidsbijdragen en ook de lonen uitbetalen – jouw boekhouder zorgt ervoor dat jij perfect weet hoeveel elke medewerker je kost en zorgt ervoor dat ze ook tijdig hun loon ontvangen. 
  • Arbeidscontracten op te stellen die rekening houden met de arbeidsvoorwaarden en -wetgeving, zodat je steeds aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. 
  • Voor een effectieve personeelsplanning te zorgen, zodat je steeds de juiste hoeveelheid medewerkers inzet op verschillende moment en over- of onderbezetting kan voorkomen. 

Je boekhouder biedt advies om kostenefficiënter te werken, helpt je de personeelsbudgetten op te volgen en informeert je over mogelijke subsidies of premies op vlak van personeel. 

Verhogen van je omzet

Uiteindelijk draaien al je inspanningen rond het verhogen van je omzet. Een boekhouder ondersteunt je met financieel advies en strategieën die dit mogelijk hebben. 

Een financiële analyse geeft je inzicht in je huidige situatie en door trends en patronen te identificeren, weet je waar er nieuwe kansen liggen. Vaak kan je je menu optimaliseren: welke gerechten zijn winstgevender en wanneer is het nodig om je prijzen te verhogen? 

Wanneer je kosten bespaart, wil je natuurlijk niet dat dit een impact heeft op de kwaliteit die je aanbiedt. Een boekhouder kiest daarom voor een balans tussen slimmer inkopen, je voorraden beheren, operationele processen optimaliseren en de personeelskosten verlagen. Samen met jou zoekt je accountant naar de juiste strategieën om je financiële doelstellingen te bereiken, zoals de gemiddelde besteding per klant te verhogen, nieuwe klanten aan te trekken of je bezettingsgraad te verhogen. 

Het kan ook een keuze zijn om investeerders aan te trekken. Een boekhouder die de horecasector kent, weet wie een interessante potentiële partner vormt en de verwachte rendementen en impact beoordelen die een investering op je omzet heeft. 

Je accountant kan je financiële rapporten en analyses aanreiken en je adviseren over je financiële groei op basis van je gegevens en voorspelde trends. Zo kan je gestructureerd te werk gaan wanneer je een nieuwe dienst wil introduceren of een bepaald segment van de markt wil aanboren. 

Waarom kiezen voor een boekhouder? 

Een horecazaak brengt heel wat uitdagingen met zich mee, en daar is de financiële kant er absoluut één van. Een boekhouder helpt je bij de juiste beslissingen om je omzet te verhogen en je financiën effectief te beheren, waardoor jouw onderneming een duurzaam groeipad volgt. 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je zoektocht naar de geschikte boekhouder? Wij helpen je graag! Dien nu je aanvraag in en een boekhouder uit jouw buurt neemt contact met je op. 

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.