Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


10 Tips voor Freelance Ondernemers en een Perfecte Boekhouding

Als freelancer moet u kunnen vertrouwen op een goede boekhouding. U wilt namelijk geen gedoe bij het doen of laten verzorgen van uw belastingaangifte. Hoewel het voeren van een freelancer administratie wellicht niet uw favoriete bezigheid is, ontkomt u er niet aan om dit voldoende aandacht te geven. Het is namelijk de bedoeling dat uw bedrijf verder doorgroeit zonder dat u personeel in dienst neemt en dit is mogelijk dankzij een goede administratie.

Dankzij onze 10 handige boekhoudtips maakt u het voor uzelf als freelance ondernemer gemakkelijker én overzichtelijker. 

1. Houd uw inkomsten en uitgaven netjes bij
 
Recent gestart als freelance ondernemer? Dan gaat u al snel op zoek naar een boekhouder voor het verzorgen van uw belastingaangifte. Voor het zover is, doet u er goed aan uw zaken netjes op orde te brengen. Dit betekent dat u uw inkomsten en uitgaven optimaal structureert. Breng scheiding aan tussen wat er aan facturen binnenkomt en wat er aan nota's uitgaat. U kunt uw administratie zowel online als op papier bewaren. Het is maar net wat u zelf prettig en gemakkelijk vindt. 


2. Reserveer een percentage van uw inkomsten voor uw belastingen
 

Als ondernemer betaalt uw belasting over uw inkomsten. U wilt niet in conflict komen met de Belastingdienst door een belastingnota niet te kunnen voldoen. Zorg daarom dat u een percentage van uw inkomsten apart zet voor het betalen van belastingen. Zet het geld apart op een spaarrekening zodat u er niet zomaar bij kan. 


3. Documenteer en archiveer binnenkomende facturen en bonnetjes 

Het is uiterst belangrijk om uw administratie netjes bij te houden. Doet u dit niet, dan verliest u al snel het overzicht. Of u nu papieren nota's binnenkrijgt of digitale facturen, breng structuur aan. Documenteer alles in digitale of fysieke mappen en scan zo nodig nota's en bonnetjes in. Tegenwoordig kunt u alles eenvoudig scannen en uploaden via uw smartphone. 


4. Automatiseer uw boekhouding met boekhoudsoftware 

U moet het voor uzelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Dit kan met behulp van goede boekhoudsoftware. Dit neemt u veel werk uit handen en daardoor heeft u meer tijd over om te investeren in uw onderneming. Bovendien creëert u hiermee voor uzelf meer vrije tijd. Er zijn diverse boekhoudpakketten te koop die ook nog eens de kosten drukken van een administratiekantoor inschakelen. Hoe meer u zelf doet, hoe minder euro's u kwijt bent aan een administratiekantoor. 


5. Houd uw administratie netjes bij 

Het is een goed plan om uw freelance administratie zorgvuldig bij te houden. Reserveer minimaal één dagdeel in de week om alles netjes bij te werken. Daardoor ziet u niet snel zaken over het hoofd en kunt u alles gemakkelijk aanleveren aan uw boekhoudkantoor. Lukt het u niet om dit zelf te doen? U kunt natuurlijk uw partner vragen u hierbij te helpen. 


6. Ga voor een effectief debiteurenbeleid 

Bij het voeren van een gezonde bedrijfsadministratie past ook een effectief debiteurenbeleid. Hoe langer u moet wachten op uw geld, hoe lastiger het wordt om een gezond bedrijf te leiden. Laat klanten daarom uw nota's tijdig betalen, stuur herinneringen als dit nodig is en schakel zo nodig een incassobureau in. Dit stelt u in staat slimmer om te gaan met uw budget en de geldstromen binnen uw freelance onderneming te structureren. 


7. Houd privé en zakelijk gescheiden 

Het is strikt noodzakelijk om uw privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Open daarom een aparte bankrekening voor uw bedrijfsadministratie. U levert daardoor een zo helder mogelijk overzicht aan bij de Belastingdienst. Bovendien creëert u hiermee ook voor uzelf duidelijkheid inzake de diverse geldstromen in uw bedrijf. 


8. Houd uw aan de regels inzake een gezonde bedrijfsadministratie 

Natuurlijk is het niet leuk om belastingen te betalen. Toch doet iedereen dit en dus is het belangrijk de juiste protocollen te volgen. Volg daarom altijd de regels van de overheid. Dit bespaart u flink wat ellende en boetes. 


9. Maak slim gebruik van uw netwerk voor startersadvies 

Loopt u tegen problemen aan bij het voeren een goede bedrijfsadministratie en vindt u het fijn om in contact te komen met andere freelancers? Heeft u een fiscaal vraagstuk waar u niet uitkomt of wilt u iets weten over een bepaalde rechtsvorm? Maak dan slim gebruik van uw netwerk en kom met mensen in contact die u al zijn voorgegaan en het klappen van de zweep kennen. Vaak kan juist ook een boekhoudkantoor u hierbij van dienst zijn. 


10. Vind online het juiste boekhoudkantoor 

Sommige zaken kunt u beter uitbesteden aan een expert, bijvoorbeeld een boekhouder of administratiekantoor. Ze zijn er tenslotte niet voor niets en nemen u veel werk uit handen. U doet er goed aan eentje in te schakelen voor uw bedrijf en dit kan eenvoudig via onze site. In welke provincie u ook woont of werkt, wij hebben altijd een goede boekhouder beschikbaar in ons netwerk. Vergelijk boekhouders op een onafhankelijk portaal als Boekhoudkantoren.be en maak eenvoudig contact met een selectie kantoren. Ga vooral voor een kantoor of persoon dat uw branche goed kent en waarbij u zich prettig en comfortabel voelt.

Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Zoek een boekhoudkantoor bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Andere artikelen

Hybride wagens : to be or not to be FAKE
Lees verder

Kleine onderneming (vrijgesteld van btw) die koopt in een andere lidstaat van de EG
Lees verder

Inhoudingsplicht o.a. bij werken in onroerende staat
Lees verder

Verschil tussen een kasboek en een ontvangstenboek.
Lees verder


Zoek naar een boekhoudkantoor in de buurt