Freelancer boekhouding: 10 tips voor freelance ondernemers

freelancer boekhouding

Als freelancer moet je kunnen vertrouwen op een goede boekhouding. Hoewel de freelancer boekhouding waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid is, moet je dit toch de nodige aandacht geven. Het is namelijk de bedoeling dat je bedrijf verder doorgroeit en dat is enkel mogelijk met een degelijke administratie.

1. Houd je inkomsten en uitgaven netjes bij

Voor je op zoek gaat naar een boekhouder, is het een goed idee om je zaken netjes op orde te brengen. Dit betekent dat je jouw inkomsten en uitgaven optimaal structureert. Maak een onderscheid tussen wat er aan facturen binnenkomt en wat er aan nota’s uitgaat. Je kan deze administratie zowel online als op papier bewaren.

2. Reserveer een percentage van je inkomsten voor je belastingen

Als ondernemer betaalt je belasting op jouw inkomsten. Je wil natuurlijk niet in conflict komen met de Belastingdienst door een belastingnota niet te kunnen voldoen. Zorg er daarom voor dat je een percentage van jouw inkomsten apart zet voor het betalen van belastingen. Zet het geld apart op een spaarrekening zodat je er niet zomaar bij kan. 

3. Documenteer en archiveer binnenkomende facturen en bonnetjes 

Het is belangrijk om je administratie netjes bij te houden. Doe je dit niet, dan verlies je al snel het overzicht. Of je nu papieren nota’s binnenkrijgt of digitale facturen, breng structuur aan. Documenteer alles in digitale of fysieke mappen en scan zo nodig nota’s en bonnetjes in. Tegenwoordig kan je alles eenvoudig scannen en uploaden via je smartphone. 

4. Automatiseer je boekhouding met boekhoudsoftware 

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan kan de juiste boekhoudsoftware een grote hulp zijn. Dit neemt veel werk uit handen en daardoor heb je meer tijd over om te investeren in uw onderneming. Bovendien creëer je hiermee ook meer vrije tijd. Er zijn diverse boekhoudpakketten te koop die ook nog eens de kosten van een administratiekantoor helpen vermijden. Hoe meer je zelf doet, hoe minder euro’s je kwijt bent aan een administratiekantoor. 

5. Hou je administratie netjes bij 

Het is een goed plan om je freelance administratie zorgvuldig bij te houden. Reserveer minimaal één dagdeel in de week om alles netjes bij te werken. Daardoor zie je zelden zaken over het hoofd en kan je alles gemakkelijk aanleveren aan uw boekhoudkantoor.

6. Ga voor een effectief debiteurenbeleid 

Bij het voeren van een gezonde bedrijfsadministratie past ook een effectief debiteurenbeleid. Hoe langer je moet wachten op geld, hoe lastiger het wordt om een gezond bedrijf te leiden. Laat klanten daarom nota’s tijdig betalen, stuur herinneringen als dit nodig is en schakel zo nodig een incassobureau in. Dit stelt je in staat slimmer om te gaan met uw budget en de geldstromen binnen uw freelance onderneming te structureren. 

7. Houd privé en zakelijk gescheiden 

Het is strikt noodzakelijk om je privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Open daarom een aparte bankrekening voor je bedrijfsadministratie. Je levert daardoor een zo helder mogelijk overzicht aan bij de Belastingdienst. Bovendien creëer je hiermee ook voor uzelf duidelijkheid inzake de diverse geldstromen in uw bedrijf. 

8. Houd je aan de regels inzake een gezonde bedrijfsadministratie 

Natuurlijk is het niet leuk om belastingen te betalen. Toch is het belangrijk de juiste protocollen te volgen. Volg daarom altijd de regels van de overheid. Dit bespaart je flink wat ellende en boetes. 

9. Maak slim gebruik van je netwerk voor startersadvies 

Loop je tegen problemen aan bij het voeren een goede bedrijfsadministratie of vind je het gewoon fijn om in contact te komen met andere freelancers? Heb je een fiscaal vraagstuk waar je niet uitkomt of wil je iets weten over een bepaalde rechtsvorm? Maak dan slim gebruik van je netwerk en kom met mensen in contact die het klappen van de zweep kennen. Vaak kan juist ook een boekhoudkantoor je hierbij van dienst zijn. 

10. Vind online het juiste boekhoudkantoor voor freelancer boekhouding

Misschien wil je jouw freelancer boekhouding liever uitbesteden aan een expert, bijvoorbeeld een boekhouder of administratiekantoor. Ze zijn er niet voor niets en nemen je veel werk uit handen. In welke provincie je ook woont of werkt, wij hebben altijd een goede boekhouder beschikbaar in ons netwerk.
Doe een aanvraag en vind het boekhoudkantoor dat bij je past.

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.